Wat is het uurtarief van een freelancer?

11 september 2018

Wist je dat de hoogte van je tarief voor een groot deel bepaalt hoe serieus je wordt genomen als freelancer? Het is dus belangrijk om er goed over na te denken. Dit is niet eenvoudig. Met een te hoog tarief krijg je geen opdrachten. Met een te laag tarief nemen potentiële klanten je niet serieus. Bovendien is het moeilijk rond te komen als je te weinig vraagt voor je opdrachten. Hierbij geven wij je vier tips voor het bepalen van je tarief!

Tip 1: Onderzoek de gebruikelijke tarieven in je branche

Je begint met te onderzoeken welke tarieven gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit kun je misschien terugvinden door op het internet te zoeken of door vakgenoten te vragen naar hun tarief. Natuurlijk telt ervaring, mate van specialisatie en opleiding ook mee. Zo zijn ervaren professionals doorgaans duurder dan net afgestudeerde freelancers. Maar dit maakt jou zeker niet minder waardevol of misschien wel unieker? Stel als beginnend zelfstandige dus vooral niet je tarief te laag in.

Tip 2: Houd rekening met zakelijke kosten

Het geld dat je ontvangt van jouw opdrachtgevers kun je niet vrij besteden. Je maakt als professional zakelijke kosten die je moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van apparatuur, studio, vervoer en materialen. Bij het bepalen van het tarief moet je dus rekening houden met deze kosten.

Tip 3: Calculeer privékosten in

Je wilt natuurlijk kunnen leven van je verdiensten. Je moet er van kunnen eten en drinken, de huur van je woning betalen en je wilt natuurlijk ook op vakantie kunnen. Zorg er dus voor dat je voldoende verdient om je privéleven te kunnen bekostigen. Wanneer je dat op een rijtje hebt staan, wordt het makkelijker in te schatten wat jouw tarief minimaal moet zijn.

Tip 4: Maak afspraken

Een goed tarief is een zorg minder. Je krijgt naar waarde betaald en kunt bij voldoende opdrachten goed rondkomen. Spreek met je opdrachtgevers daarom duidelijk af wat je precies gaat doen voor welk bedrag. Leg dit ook schriftelijk vast in een opdrachtbevestiging of offerte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk meer werk verricht voor hetzelfde bedrag. Vergeet ook niet op te nemen welke kosten wel en niet binnen het tarief vallen. Zo kun je onverwachte uitgaven gewoon declareren.

And last but not least..

  • Werk met een variabel tarief. Voor een spoedopdracht kun je een hoger tarief vragen. Voor een langere, vaste opdracht kun je misschien juist korting geven.

  • Bereken het tarief ieder jaar opnieuw. Niet alleen de kosten van levensonderhoud nemen toe, ook jouw ervaring als ondernemer groeit!

Contact

Heb je vragen over het bepalen van je tarief? Bel ons via 020 - 238 69 36 of vul het onderstaande formulier in. We helpen je graag verder!

Ja, neem contact met mij op

Meest populaire blog posts