Hoe bouw ik een netwerk op als zzp'er?

11 September 2018

Wist je dat je met een goed netwerk makkelijker aan opdrachten kunt komen? Want hoe meer mensen jou kennen, hoe meer mensen er een beroep op jou kunnen doen. Daarom is het goed om te investeren in je netwerk. Deze drie tips helpen je daarbij!

Tip 1: Schud handen op borrels, beurzen en andere bijeenkomsten

Er worden elk jaar veel netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan vakbeurzen, nieuwjaarsborrels en netwerkevenementen. Deze evenementen worden niet voor niets georganiseerd. Ze bieden bedrijven en freelancers de kans om kennis met elkaar te maken. Zorg ervoor dat je aanwezig bent en dat je veel mensen vertelt over wat je doet. Druk hen daarbij een mooi visitekaartje in de handen, zodat ze jou weten te vinden op het moment dat ze je dienst kunnen gebruiken. Vergeet geen pepermuntjes mee te nemen!

Tip 2: Maak gebruik van het netwerk van tevreden klanten

Als je een klant naar tevredenheid hebt geholpen, vraag dan of ze jou kunnen aanbevelen bij anderen. Het is namelijk een feit dat veel nieuwe klanten via bestaande klanten binnenkomen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat bevriende opdrachtgevers aan elkaar vragen of ze nog een goede fotograaf kennen. Het zou mooi zijn als jouw opdrachtgevers jou dan aanbevelen!

Tip 3: Benut je bestaande netwerk

De potentiële klanten, die je het makkelijkst kunt werven, ken je al! Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, ex-studiegenoten, kennissen etc. Een freelance fotograaf kan foto’s maken op de bruiloft van zijn neef, van het bedrijfspand van zijn oom en op de open dag van zijn opleiding. Het is dus belangrijk dat jouw hele netwerk weet dat jij in te huren bent als professional! Geef daarbij ook aan dat ze jou aanbevelen als anderen uit hun netwerk iemand zoals jij nodig hebben.

Tip 4: Socialize op social media 

Netwerken kan ook via social media. LinkedIn is hét professionele sociale medium dat door vrijwel elke professional wordt gebruikt. Het netwerk biedt je de mogelijkheid een groot netwerk op te bouwen. Zorg dus voor een connectie met iedereen die je kent: van je bestaande netwerk tot de nieuwe mensen die je leert kennen. Heb je een beurs bezocht en heb je 8 visitekaartjes gekregen? Zoek ze op via LinkedIn en maak een connectie! Heb je een toffe opdracht uitgevoerd waar je trots op bent? Laat het zien aan je connecties door het te delen op LinkedIn!

Contact

Wil je weten wat wij kunnen doen om jou onbekommerd te laten starten als zzp’er? Vraag hier meer informatie aan. Liever direct contact met één van onze freelance-experts? Bel ons via 020 - 238 69 36 of vul het onderstaande formulier in. Wij helpen je graag verder!

Ja, neem contact met mij op

Meest populaire blog posts