Wanneer moet ik mij inschrijven bij de KvK?

11 September 2018

Wie een eigen bedrijf wil beginnen, of als zelfstandig ondernemer wil starten, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo’n inschrijving is niet voor niets. Lees hier waarom deze inschrijving bij KvK belangrijk is en wat er allemaal bij komt kijken.

Inschrijven bij KvK als zzp'er

In Nederland moeten alle ondernemingen en rechtspersonen zich inschrijven in het Handelsregister. Dus ook jij als je gaat starten als zelfstandig ondernemer. Volgens de wet is er sprake van een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken.

Om je te kunnen inschrijven bij de KvK moet je langskomen op kantoor. Registreren doe je een week voor of na aanvang van de bedrijfsactiviteiten. Eerder een afspraak maken bij de KvK is ook mogelijk om je inschrijving voor te bereiden. Na registratie ontvang je een schriftelijke bevestiging van de inschrijving. De KvK geeft jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je daar dus niet apart aan te melden. Ook ontvang je een eigen BTW-nummer.

Voor de inschrijving in het Handelsregister betaal je eenmalig een inschrijfvergoeding van €50,-. Als je bij de inschrijving een uittreksel wilt kopen van jouw onderneming dan kost dat € 15,-. Lees hier meer over het inschrijven voor KvK als zzp’er.

Welke rechtsvorm is geschikt?

Zelfstandige ondernemers kunnen kiezen uit verschillende rechtsvormen. De keuze maak je op basis van juridische en fiscale aspecten. De meeste freelancers en zzp’ers kiezen als rechtsvorm de eenmanszaak en in enkele gevallen een bv. Kies je voor een bv dan moet je je altijd inschrijven bij de KvK. Kies je voor een eenmanszaak dan moet je eerst voldoen aan een aantal criteria voor een onderneming.

Of er een verschil is tussen een freelancer en zzp’er? Het zijn beiden veel gebruikte en geaccepteerde termen. Een freelancer is een zzp’er en andersom. In het algemeen wordt de term zzp’er vaker gebruikt dan freelancer. Het enige verschil is dat het per branche verschilt welke term gebruikt wordt. De term zzp'er wordt vaker gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, de metaal en de zakelijke dienstverlening. Het begrip freelancer weer meer in de zorg, journalistiek, communicatie of vormgeving.

Wat doet de Kamer van Koophandel eigenlijk?

De KvK biedt een transparant overzicht van alle bedrijven in Nederland. Zo kunnen ondernemers zien of een bedrijf waarmee zij samen willen werken ook echt bestaat. Daarom zijn adressen en andere gegevens van ondernemingen beschikbaar voor iedereen.

Starten als zzp'er zonder KvK-inschrijving via Tentoo

Inschrijven bij de KvK als zzp’er kost dus even wat tijd. Bij Tentoo kun je meteen aan de slag zonder je in te schrijven bij de KvK. Start je als zzp’er via Tentoo dan is een KvK-inschrijving en BTW-nummer niet meer nodig. Tentoo fungeert namelijk als jouw juridisch werkgever, waardoor je bij Tentoo op de loonlijst komt te staan. Wil je weten wat wij kunnen doen om jou onbekommerd te laten starten als zzp’er? Vraag hier meer informatie aan. Liever direct contact met één van onze freelance-experts? Bel ons via 020 - 238 69 36 of vul het onderstaande formulier in. Wij helpen je graag verder!

Ja, neem contact met mij op

Meest populaire blog posts