Met welke belastingzaken moet ik als zzp'er rekening houden?

11 September 2018

Ook jij als zzp’er moet je belasting betalen, net als iedereen in loondienst. Daarnaast moet je ook nog eens in jezelf investeren. Dat vraagt dan ook om de nodige financiële investeringen. Als je start als zzp’er zijn er gelukkig een aantal fiscale voordelen waarmee jij je voordeel kunt doen. Klik op de cijfers om te zien welke dit zijn.

Heb ik recht op aftrekposten?

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel of het voldoen aan het jaarlijkse urencriterium wil niet meteen zeggen dat je als zzp’er recht hebt op de belastingaftrek. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Check hier of je recht hebt op de belastingaftrek. Kom je in aanmerking? Dan zijn alle zakelijke kosten die je maakt voor jou als zzp’er aftrekbaar. De Belastingdienst zal daar geen oordeel over geven, jij bepaalt welke kosten je wilt maken.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek kun je zien als een beloning voor het risico dat je loopt als ondernemer. Je kunt aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, waardoor het uiteindelijke bedrag waarover je belasting moet betalen aanzienlijk lager uitvalt. Als je voldoet aan het urencriterium (1225 gewerkte uren) mag je jaarlijks een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken.

2. Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de Zelfstandigenaftrek en is bedoeld voor startende ondernemers. Dit is voor starters die in dat belastingjaar gestart zijn. De extra aftrek bedraagt 2.123 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende 3 voorwaarden voldoen:

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
  • In de 5 jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heb je niet vaker dan 2 keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt
  • In diezelfde periode was je tenminste een jaar geen ondernemer

3. Investeringsaftrek

Wanneer je als zzp’er start moet je bijvoorbeeld nieuw apparatuur aanschaffen om je werk uit te voeren. Tot een bepaalde hoogte wordt er rekening gehouden met je investeringen. Als je in een boekjaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, maak je mogelijk aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het gaat in dit geval om ondernemers die tussen de 2.301 en 314.673 euro in bedrijfsmiddelen hebben geïnvesteerd.

4. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Helaas bouw je als zzp’er niet automatisch pensioen op. Gelukkig mag je als ondernemer jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening, ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. Over dit bedrag hoef je niet direct belasting te betalen: je krijgt uitstel van betaling.

Het bedrag dat je opzij mag zetten, is aan een maximum gebonden. In 2018 is dat 9,44 procent van de winst, waarbij je wel rekening moet houden met een maximumbedrag van 8.775 euro.

In 7 stappen een succesvol startende ondernemer

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je wil beginnen als zzp'er? Lees alles wat je moet weten in het whitepaper ‘Starten als zzp’er? Dit moet je weten!’. Of kies meteen voor onbekommerd ondernemen met Tentoo. Geen zorgen om administratie, verzekeringen, wantbetalers en een KvK-inschrijving. Meteen starten als freelancer via Tentoo? Wij helpen jou graag zodat jij succesvol start als zelfstandig ondernemer. Bel ons gerust via 020 - 238 69 36 of vul het onderstaande formulier in. 

Ja, neem contact met mij op

Meest populaire blog posts